barwniki naturalne

Encyklopedia PWN

indykan
[łac.]
występujący w indygowcu barwierskim bezb. glikozyd indoksylu, z którego w wyniku hydrolizy i utlenienia otrzymuje się naturalny barwnik roślinny — indygo.
indykan
[łac.],
występujący w indygowcu bezb. glikozyd indoksylu, z którego w wyniku hydrolizy i utlenienia otrzymuje się naturalny barwnik roślinny — indygo.
jod, I, iodum,
pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 53;
karmel
[fr. caramel < łac. canna ‘trzcina’, mel ‘miód’],
cukier palony,
naturalny barwnik spoż. o charakterystycznym aromacie i smaku (zabarwienie od żółtego do ciemnobrązowego);
naturalny barwnik zaprawowy, którego gł. składnikiem jest kwas kermesowy (pochodna antrachinonu, o budowie zbliżonej do alizaryny);
Kostanecki Stanisław, ur. 16 IV 1860, Myszaków (pow. słupecki), zm. 15 XI 1910, Würzburg,
brat Kazimierza Telesfora, chemik;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia